Bel ons direct: 0570-503800

Mechanisatie

Mechanisatie

Tuin & Park

Tuin-en-park

Groen

Groen

Grond

Grond

Infra

Infra

Loonwerk

Loonwerk

donderdag, 21 november 2019 13:34

Advies E 10 Benzine

 

 

 

 

  

 

Sinds de invoering van de E10-benzine zijn er bij de bezitters van bos-, tuin- en parkmachines veel vragen gerezen.                    Daarom te komen met een goed advies.

Invoering van E-10: benzine met 10% ethanol

De klimaatwet stelt vast dat Nederland de CO2-uitstoot moet terugdringen. Daarom verplicht de Nederlandse overheid per 1 oktober 2019 het invoeren van een benzine met 10% ethanol, oftewel E10.

Problemen door ethanol:

Door ethanol kunnen problemen ontstaan. Dit gebeurt met name bij het brandstofsysteem van machines die regelmatig of een langere periode stilstaan, bijvoorbeeld in de winterperiode. Een hoge ethanolgehalte kan leiden tot problemen, zoals:

 • Houdbaarheid: Brandstofkwaliteit gaat achteruit met het verstrijken van tijd. Deze achteruitgang begint met het verdampen van de meest vluchtige bestanddelen. Indien deze verdamping een bepaald punt bereikt, zal het moeilijk/onmogelijk worden de machine te starten. Naarmate meer bestanddelen verdampen, zal de brandstof bruine gomachtige afzettingen in het systeem achterlaten. Na verloop van tijd zal deze gomachtige afzettingen veranderen in een harde vernislaag. Gomachtige afzettingen en vernis kunnen kanalen in de carburator verstoppen, waardoor de motor moeilijk loopt (bv. onregelmatig lopen, gebrek aan vermogen, stilvallen, enz.) De afzettingen kunnen er ook toe leiden dat de vlotternaald niet correct afsluit, waardoor de carburator brandstof kan lekken.
 • Problemen met 2-takt olie, omdat olie zeer slecht mengt met ethanol
 • 2-3% meer brandstofverbruik
 • Ethanol lost (oudere) rubber en kunststofdelen op
 • Ethanol kan metalen oxideren, waardoor bijvoorbeeld roestvorming in de tank kan ontstaan.
 • Ethanol trekt vocht aan uit de lucht en kan daardoor separeren (afscheiden)
 • Door afscheiding kan het octaangetal lager worden en pingelen kan optreden
 • Hogere kans op ‘vapor lock’ bij carburateurmotoren,dat is een hindernis in een vloeistofstroming door dampbellen.

Bovengenoemde problemen kunnen al na twee tot drie maanden stilstand optreden, afhankelijk van de omstandigheden en condities. Een zelfgemengde E10 tweetaktbenzine is in de regel maar 30 dagen houdbaar. Het is niet raadzaam het mengsel daarna nog te gebruiken, in verband met mogelijke ontmenging van de olie.

Advies:

Indien u voor benzine van een tankstation kiest:

 • Koop bij voorkeur een E5 brandstof. Hier zit maximaal 5% bio ethanol in.
 • Koop enkel de hoeveelheid brandstof die u binnen 30 dagen verbruikt.
 • Krijgt u de brandstof niet op binnen 30 dagen? Voeg brandstofadditief toe op de dag dat u de brandstof koopt. De meeste brandstofadditieven vormen een beschermende laag op de benzine en verminderen hierdoor sterk de verdamping van de vluchtige bestanddelen. Ze voorkomen eveneens de vochtopname door de brandstof. Als u een brandstofadditief toevoegt op de dag dat u de benzine koopt, zal de brandstof langer vers blijven. Fuel Fit houdt niet alleen de carburateur schoon voor gemakkelijk starten maar beschermt nu ook tegen corrosie door Ethanol en houdt benzine vers tot wel 3 jaar.

Aspen en Husqvarna benzine is geheel ethanolvrij

De brandstoffen zijn ethanolvrij en daardoor lang houdbaar. Daarmee is het de ideale oplossing voor bovengenoemde problemen. Door Aspen of Husqvarnabenzine te gebruiken, kunnen dure reparaties aan het brandstofsysteem worden voorkomen.